آموزش

استوپاژ یا مالیات بر اجاره

مالیات مفهومی است که در کشور ترکیه در بسیاری از زمینه‌ها با آن برخورد می‌کنید، از جمله استوپاژ یا مالیات بر اجاره. استوپاژ جزو مفاهیم مالی چالش برانگیزی است که قصد داریم در این مطلب به توضیح درباره آن بپردازیم. اما استوپاژ چیست؟

اگر قصد دارید در ترکیه کسب و کاری راه‌اندازی کنید و برای این کار نیاز به اجاره یک ملک اداری یا تجاری دارید، پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید. در این مطلب قصد داریم به این موضوع بپردازیم که مالیات بر اجاره چیست و چگونه محاسبه یا پرداخت می‌شود.

مالیات بر اجاره در ترکیه

استوپاژ چیست؟

مالیات در کشور ترکیه برای امور مختلف، متفاوت است. یکی از انواع مالیات که بر اجاره تعلق می‌گیرد، استوپاژ است. اما استوپاژ چیست؟

در پاسخ به این سؤال که مالیات بر اجاره چیست باید بگوییم که:

«استوپاژ به مالیاتی گفته‌ می‌شود که به اجاره ملکی تعلق می‌گیرد که برای یک کسب و کار است و از آن محل کسب درآمد می‌کند.»

در واقع هر فردی که مقیم ترکیه است و مغازه یا دفتر کاری برای کسب و کار خود اجاره کرده و از آن محل درآمد کسب می‌کند، موظف به پرداخت مالیات بر اجاره یا استوپاژ است. استوپاژ مبلغی است که به‌ عنوان مالیات بر اجاره محل کسب خود باید به دولت ترکیه پرداخت کنید.

چه کسانی موظف به پرداخت مالیات بر اجاره در ترکیه هستند؟

مالیات تکلیفی استوپاژ فقط به اجاره املاک اداری و تجاری تعلق می‌گیرد. پرداخت استوپاژ بر عهده مستأجر یا همان مالک کسب و کار است، چون او فردی است که از ملک اجاره شده کسب درآمد می‌کند. در کشور ما هزینه مالیات بر ملک اجاره داده شده بر عهده مالک است، اما در ترکیه این طور نیست. زیرا از نظر قوانین ترکیه، صاحب ملک فعالیت اقتصادی ندارد و لازم نیست مالیاتی را برای اجاره دادن ملک خود به دولت پرداخت نماید.

در خصوص نحوه اجاره املاک اداری و تجاری برای محل قانونی کسب و کار خود، پیشنهاد می‌کنیم به مطلب «اجاره خانه در ترکیه» مراجعه کنید.

محاسبه استوپاژ یا مالیات بر اجاره

مالیات بر اجاره در ترکیه چقدر است؟

در بخش قبلی دانستیم که استوپاژ چیست و همان طور که توضیح دادیم پرداخت مبلغ این مالیات بر اجاره بر عهده مستأجر است.

مالیات روی املاک تجاری و اداری طبق ماده 94 قانون مالیات بر درآمد، توسط شخصی که مبلغ اجاره را به مالک پرداخت می‌کند، به اداره مالیات پرداخت می‌شود. این مالیات روی مبلغ ناخالص اجاره‌ای که در قرارداد اجاره نامه نوشته ‌شده، اعمال می‌شود. به طور کلی مبلغ استوپاژ معادل یک سوم اجاره ملکی است که به‌ عنوان محل قانونی شرکت یا کسب و کار شما در اساسنامه تعریف شده ‌است.

نحوه محاسبه استوپاژ یا مالیات بر اجاره

نحوه محاسبه استوپاژ با توجه به تعداد پرسنل کارگاه یا کسب و کار شما متفاوت است، به این ترتیب که:

  1. اگر تعداد پرسنل شما کمتر از 10 نفر باشد، هر 3 ماه یک‌بار موظف هستید مبلغ ۱ ماه اجاره ملک را به‌ عنوان مالیات بر اجاره در ترکیه پرداخت کنید.
  2. اگر تعداد پرسنل دفتر کار شما بیش از 10 نفر باشد، باید هر ماه معادل یک 1 ماه مبلغ اجاره ملک خود را به ‌عنوان استوپاژ پرداخت کنید.

این رقم در مورد املاک اداری و تجاری که هزینه اجاره آنها بالاست، رقم قابل توجهی خواهد بود. از طرفی پرداخت نکردن آن نیز شامل جریمه قانونی می‌شود.

انواع راه‌های پرداخت استوپاژ یا مالیات بر اجاره

برای پرداخت مالیات بر اجاره در ترکیه راه‌های مختلفی وجود دارد، از جمله:

  1. مراجعه به بانک و پرداخت حضوری مبلغ استوپاژ
  2. پرداخت اینترنتی مبلغ مالیات بر اجاره به ‌صورت اینترنتی و از طریق پلتفرم پرداخت آنلاین مالیات
  3. مراجعه به دفاتر امور مالیاتی در شهر و منطقه محل قانونی دفتر کار خود و پرداخت حضوری مبلغ استوپاژ
  4. استفاده از کریدیت کارت برای پرداخت مالیات بر اجاره

چه کسانی معاف از مالیات بر اجاره در ترکیه هستند؟

شاید تصور کنید پرداخت استوپاژ برای همه مشاغل اجباری است، ولی این طور نیست. دو گروه از مشاغل هستند که از پرداخت مالیات بر اجاره معاف هستند:

دفتر کار مجازی

دفتر کار مجازی با توجه به اینکه ملک یا محل قانونی ثابت و آدرس مشخصی برای محل کسب شما ندارد، شامل پرداخت مالیات بر اجاره ملک نمی‌شود.

خرید ملک

خرید ملکی که به‌ عنوان محل کار یا آفیس کاری در نظر گرفته‌ شده، شامل مالیات نمی‌شود. در این حالت آن ملک از پرداخت استوپاژ معاف می‌شود، چون اجاره‌ای نیست.

در صورت عدم پرداخت مالیات بر اجاره چه اتفاقی می‌افتد؟

دولت ترکیه با عدم پرداخت یا تأخیر در پرداخت مالیات بر اجاره ملک جریمه در نظر گرفته است. این جریمه با توجه به ‌مدت زمان تأخیر شما در پرداخت مالیات به‌ صورت پلکانی افزایش پیدا می‌کند. اگر مبلغ استوپاژ یا مالیات بر اجاره به‌ مدت طولانی پرداخت نشود، به ازای هر سالی که استوپاژ پرداخت ‌نشده، نرخ جریمه دو برابر می‌شود!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *